Ostale novosti i članci...

12. Martinske večeri

Dana 15.11.2014.godine u organizaciji KUD-a održat će se 12 - te "Martinske večeri" u sali Pučkog doma u Donjoj Gračenici, s početkom u 19 sati. U program će sudjelovati KUD "Jeka" Hrvatska Dubica, KUD "Velika Trnovitica", KUD "Seljačka sloga" Šljivoševci, te KUD "Sloboda" Oroslavlje

Članovi KUD-a " Sloboda " iz Oroslavlja prikazat će običaj krštenja mladog vina iz svog kraja. Kao i svake godine, program se nastavlja prigodnim domjenkom uz glazbenu pratnju tamburaškog sastava "Moslavački biseri" iz Gračenice, te druženjem s gostima i uzvanicima..

 

Krštenje mladoga vina KUD " Oroslavlje "

Adriatica folk fest

" Adriatica folk fest " je međunarodni folklorni festival. Održan u crikvenici od 18. - 22. lipnja 2014. Na festivali su sudjelovali ansambli iz: Slovačke, Češke, Turske, Ukrajine, Grčke, Latvije, Litve, Mađarske, Poljske i Italije.

U tom elitnom društvu je sudjelovao i KUD " Moslavčanka " dana 21.lipnja 2014.

Martinski susreti 2014.

KUD " Moslavčanka " je prisustvovao dana 7.lipnja.2014. godine u Martinskoj Vesi Desnoj na županijskoj smotri folklora. KUD je izabran za Brodsko kolo državnu smotru foklora. Uz KUD "Moslavčanku", nastupali su joši KUD - ovi iz Šartovca, Hrastovice, Novske, Ilove, Pešćenice, Gređana, Selišta Kostajničkog, Bobovac - a, Odra - Žabno, Kratečkog, Dvor -a i Brođanca.

Predstavljanje pjesmarice11. Martinske večeri

Dana 16.11.2013.g. u organizaciji KUD-a održat će se 11 - te " Martinske večeri " u sali Pučkog doma u Donjoj Gračenici, s početkom u 19 sati. Jedanaestu godinu za redom KUD " Moslavčanka " organizira " Martinje ", uz cjelovečernji kulturno - umjetnički program sa: nastupom društava i pojedinaca, promocijom pjesmarice "Pjesme i plesovi Moslavine i šire Hrvatske" autora Mate Šuleka, uz završnu svečanost (prikaz krštenja mladoga vina).

 

 

Krštenje mladova vina

10. Martinske večeri

Dana 17.11.2012.g. (subota) u organizaciji KUD-a održat će se 10. jubilarne "Martinske večeri" u sali Pučkog doma u Donjoj Gračenici, s početkom u 19 sati. Program će po običaju početi s nastupom dječje skupine domaćina (KUD Moslavčanka), zatim nastupom KUD-a "Veleševec" (Zagrebačka županija), KUD "Sesvetska Sela" (Sesvete), KUD-a "Josip Torbar" (Krašić) i klape "Škrlet" iz Kutine.

Članovi KUD-a "Josip Torbar" iz Krašića (Karlovačka županija) prikazat će običaj krštenja mladog vina iz svog kraja. Kao i svake godine, program se nastavlja prigodnim domjenkom uz glazbenu pratnju tamburaškog sastava "Moslavački biseri" iz Gračenice, te druženjem s gostima i uzvanicima..

Ova, već tradicionalna, priredba u našem kraju održava se 10. puta, što predstavlja mali jubilej ove manifestacije.

Promocija monografije KUD-a

Dana 23. rujna 2012. godine održana je promocija monografije KUD-a "Moslavčanka" iz Donje Gračenice povodom 30-e godine rada Društva. Nakon uvodnih riječi predsjednika KUD-a Josipa Kolarića, monografiju je predstavio autor g. Mato Šulek, dok je stručan osvrt na monografiju obrazložila gđa Slavica Moslavac, ravnateljica Muzeja Moslavine iz Kutine.

Na završetku službenog dijela, podijeljene su monografije sadašnjim i bivšim članovima Duštva te prijateljima i sponzorima. Održan je prigodan domjenak i druženje uz tamburašku glazbu, a članice pjevačke skupine KUD-a otpjevale su tri prigodne izvorne pjesme.

Ovom promocijom završen je višegodišnji rad na pripremi i izdavanju monografije "KUD Moslavčanka Donja Gračenica 1980.-2011". Ovim putem Društvo se još jednom zahvaljuje na svakoj pomoći i ustupljenim materijalima kojim su pomogli da se ovaj projekt uspješno ostvari.

30. godišnja Skupština

U subotu, 5.2.2011. godine, održana je 30. redovna godišnja Skupština KUD-a "Moslavčanka". Na skupštini je zbog ostavke predsjednika Slavko Luški izabran novi-stari predsjednik Josip Kolarić. Također je na čelo Nadzornog odbora KUD-a izabran g. Drago Šneler.
Istaknuto je da se za ovu godinu, povodom 30 godina rada društva, planira izdavanje prigodne monografije društva, te se povodom ovogodišnjih 9. Martinskih večeri planira njeno predstavljanje.

8. Martinske večeri u Donjoj Gračenici

KUD "Moslavčanka" organizira 8. po redu tradicionalnu kulturnu manifestaciju, Martinske večeri. Ove godine, 13.11.2010. (subota), s početkom u 19 sati, nastupaju folklorna društva iz Pušće (KUD "Pušća" iz Zagrebačke županije), KUD "Mijo Stuparić" iz Ludine i KUD "Koškani" iz Koške (Osječko-baranjska županija). Nakon programa nastupa, udruga "Veseli Pajdaši" iz Siska (Topolovac) prikazat će običaj krštenja mladog vina ("Martinje") na njihov način. Nakon dodjele priznanja i poklona sudionicima i sponzorima, slijedi druženje  uz zajedničku večeru, glazbeni sastav i besplatno mlado vino. Kao i proteklih godina, planiramo razne izložbe, promocije i ostale popratne sadržaje. Uz želju da nas posjetite, vidimo se na 8. Martinskim večerima u D. Gračenici!

6. Martinske večeri u Donjoj Gračenici

KUD "Moslavčanka" organizira, uz pomoć Turističke zajednice Općine Popovača i druge sponzore, 6. po redu tradicionalnu kulturnu manifestaciju. Ove godine, 15.11.2008. (subota), s početkom u 19 sati, planiramo uz voditelja g. Brunu Zebića predstaviti opet najmlađe članove KUD-a (djecu). Zatim nastupaju društva iz Ilače (KUD "Matija Gubec", Vukovarsko-srijemska županija), KUD "Seljačka sloga" Kupinec (Zagrebačka županija), KUD "Koprivnica" iz Koprivnice, te KUD "Popovača" iz naše Sisačko-moslavačke županije. Nakon programa Udruga vinogradara i voćara "Škrlet" iz Popovače prikazat će tradicionalno krštenje mladog vina ("Martinje"), ovaj put na moslavački način. Nakon dodjele priznanja i poklona sudionicima i sponzorima, slijedi druženje  uz zajedničku večeru, tamburaški sastav "Moslavački biseri" i besplatno mlado vino. Kao i proteklih godina, planiramo izložbe, tombolu i ostale popratne sadržaje. Uz želju da nas posjetite, vidimo se na 6. Martinskim večerima u D. Gračenici!

U znaku Vinkovačkih jeseni 2008.

Jedan od glavnih povoda izrade ove stranice jest odlazak našeg društva na jednu od najpoznatijih i najcjenjenijih folklornih manifestacija u Hrvatskoj, Vinkovačke jeseni. Odlazak na ovogodišnje 43. Vinkovačke jeseni je veliki uspjeh KUD-a "Moslavčanka", a taj smo uspjeh zaslužili svojim dugogodišnjim radom, trudom i neprestanim nastupima. Svoju kvalitetu prikaza autohtonih Moslavačkih (Gračanskih) običaja, pjesama i nošnji, dokazali smo na ovogodišnjoj 28. Smotri folklora Moslavine u Kutini, gdje je "Moslavčanka" bila najbolja i odabrana kao predstavnica Moslavine na Vinkovačkim jesenima.

Kako nam je bilo...

Mimohod kroz VinkovceTijekom odlaska u Vinkovce, naše društvo je ugostio KUD "Matija Gubec" iz Ilače, slavonskog mjesta smještenog 30km od Vinkovaca i Vukovara, poznatog po Gospi Ilačkoj. Prvog dana, 13.9., članovi našeg društva su bili smješteni kod svojih domaćina u Ilači, zatim smo posjetili memorijalni centar i groblje Ovčara, te kratko razgledali Vukovar. Večer smo proveli sa svojim domaćinima uz pjesmu i ples, dok je svako društvo izvelo svoj program.KUD "Matija Gubec" iz Ilače, naši domaćini

 

Sljedeći dan (14.9.) smo od ranog jutra krenuli putem Vinkovaca, gdje smo sudjelovali u mimohodu folklornih društava kroz sam grad i konačno okupljanju na nogometnom stadionu oko podneva. Potom su nas naši domaćini ugostili ručkom i kratkom veselicom, nakon čega smo se oprostili i opet krenuli u Vinkovce kako bi sudjelovali na Državnoj smotri folklora. Dočekala nas je kiša, ali smo program odlično odradili i dojmovi su odlični, nadamo se samo da će nas i ova smotra odvesti na neka lijepa mjesta poput Vinkovaca i Ilače.

Kontaktirajte nas | ©2010. KUD "Moslavčanka" - zadnja izmjena 25. listopad 2009.