Donja Gračenica

Donja Gračenica u Hrvatskoj, Sisačko-moslavačka županija

Gdje se nalazimo

Donja Gračenica se nalazi u Sisačko-moslavačkoj županiji, u hrvatskoj regiji Moslavini. sjeveroistočno od Siska, uz rub Lonjskog polja. Donja Gračenica je živopisno selo, na pola puta između Kutine i Popovače, omeđeno je vinorodnim brežuljcima Moslavačke gore na sjeveru i Lonjskim poljem na jugu. Selo većinom prati vijugav tok potoka Gračenice od željezničke pruge do autoceste. Kućanstva su većinom smještena oko potoka Gračenica, a središte sela određuje raskrižje cesta s društvenim i vatrogasnim domom, spomenikom palim borcima, drvenom kapelicom sv. Fabijana i Sebastijana, te područnom školom nedaleko od centra.

Kapela sv. Fabijana i Sebastijana

Znamenitosti i povijest

U centru Donje Gračenice nalazi se i njezin najpoznatiji simbol, drvena kapela sv. Fabijana i Sebastijana iz 18. stoljeća. Ova kapela je sagrađena davne 1718. godine, jedna je od najstarijih očuvanih takve vrste u Hrvatskoj. Treba spomenuti da 2018. godine je 300 godina od nastanka ove drvene kapelice usred sela, što bi trebalo uz restauraciju svečano obilježiti. U kapeli se nalazi bogat barokni oltar sv. Fabijana i Sebastijana te druge vrijedne slike, pa je sukladno tome od 1964. kapela proglašena spomenikom kulture. Osim za plodne vinograde u Moslavačkom brdu, Gračani su vezani i uz Lonjsko polje, gdje još rijetki pojedinci drže svoja stada konja i krava na ogromnim pašnjacima. Kako ljudi rade i uživaju u Lonjskom polju (ribarenja, izleti..), tako i neke životinje imaju svoje koristi od ljudi. Rode svojim gnijezdima ukrašavaju krovove mnogih kuća i rasvjetnih stupova u D. Gračenici. rodaNajviše vole stare, tradicijske kuće, a nekoliko je takvih drvenih kuća katnica (čardaka, ili tremova) proglašeno zaštićenim tradicijskim objektima.

Ime Donje Gračenice (koja je do prije 70 godina bila samo 'Gračenica') prvi se put spominje u Povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV. iz 1256. godine kao posjed u sklopu stare župe Gračenice prije turskog osvajanja. No, ovi predjeli imaju i puno dužu povijest, što potvrđuju rimska nalazišta (okućnica Turković), a i cijela je Moslavina bila naseljena od rimskog doba (također poznata po svojim vinogradima). Od 1493., za vrijeme i nakon turskih osvajanja, ovim predjelima gospodari plemenitaška obitelj Erdödy. Oko 1700. se pojavljuje prvi popis stanovništva, a nedugo zatim, 1718. počinje izgradnja poznate kapelice, koja je prema legendi, izgrađena jer su stanovnici bili pošteđeni kuge koja je harala okolnim selima. Donja Gračenica je prolazila kroz uobičajene nedaće, poput epidemija, ratova, seljačkih buna, političkih promjena, a njezini su stanovnici živjeli u obiteljskim zadrugama do kraja 19.st. Dobrovoljno vatrogasno društvo, osnovano 1893., je imalo važnu ulogu u selu kroz 20.st., dok prvi tragovi kulturno-umjetničkih društava potječu iz 1935. (ogranak "Seljačke sloge" u D. Gračenici).

(podaci preuzeti iz knjige Đure Gajdeka, "DVD Donja Gračenica 1893.-2003.", Sisak, 2004.)

Kontaktirajte nas | ©2010. KUD "Moslavčanka"